Jag bor här:
och har rest omkring under massor av mina år som företagare. Trivs bäst hemma i Jämtland och har en stark tro på att jag kan fortsätta ge minst lika hög kvalité och resultat på de flesta av mina tjänster även här hemifrån.
Har en bostad i Stockholm som utgångspunkt för mina resor runt om i landet, och uppskattar få komma hem till att gräva i trädgården, sitta i stillheten på glasverandan och titta på ljusets skiftningar över Oviksfjällen.
Jag är utbildad ledarskaps- och organisationskonsult inom gestaltpsykoterapi i tillägg examinerad inom coaching och chefshandledning vid Derby University. Driver sedan 1991 utbildning som förenar trivsel, hälsa och lönsamhet på arbetsplatser. Jag vänder mig till både privata företag och offentlig förvaltning. Arbetet består av processinriktade utvecklingsinsatser, handledning, föreläsningar och praktiskt upplagda workshops.
Ledare och medarbetare kan se fram mot ett utforskande förhållningssätt, där givna hypoteser undersöks kreativt och stort utrymme skapas för deltagarna att bidra med sina viktigaste insatser. Tillsammans öppnas upp för ett tillitsfullt lärande där vi inte ser på rätt eller fel. I stället skapas mening på djupet för goda hållbara effekter inom både privata och professionella relationer. På gruppnivå genomför jag gärna, i ett inledningsskede, en mätning genom Susan Wheelans verktyg GDQ (Group Development Questionnarie). Läs gärna mera om GDQ under rubriken ” För teamet”
Jag erbjuder utvecklingsinsatser inom flera områden bl.a om hur släktsystem, relations/familjemönster, livsroller och syskonskap återupprepas i arbetsgruppen och hur det påverkar gruppens uppdrag, effektivitet och resultat. Under föreläsningen får deltagarna kännedom om vilka situationer som startar såväl destruktiva, som framgångsrika mönster i gruppen och exempel på lösningar hur gruppen tar kontroll över detta fenomen.
Sedan flera år tillbaka samarbetar jag med professionella ridterapeuter för att utforska ledarskap med ett lärande utöver det vanliga genom hästbaserad utbildning. Insatsen syftar till att konkret träna färdigheter som tydlighet, relationsbyggande, kommunikation, trygghet, tillit, beroende, självständighet etc. Kunskaperna lyfts in i vardagsarbetet och ger ledarförmågan extra kraft och ny dimension. I föreläsningen visas exempel på hur insikter som skapas i relationen med hästen kan komma till användning inom andra yrkesrelaterade sammanhang. Läs gärna mera under rubriken ”Handledning” och ”Hästbaserad handledning”
Kort om Gestalt
Gestaltteori används både av organisationskonsulter och av terapeuter. Gestalt utvecklades av Fritz och Laura Pearls på 1930-talet. Gestaltteorin har sin grund i psykoanalysen, zenbuddhismen, existentialismen, Wilhelm Reichs kroppsterapi och gestaltpsykologin. Gestaltteorin understryker betydelsen av att vara i nuet och att individen behöver medvetandegöras om sig själv och sitt beteende. Gestaltteorin menar att ett ökat medvetande i sig leder till förändring.
Gestaltteori bygger på en humanistisk, existentiell och holistisk syn. ”Gestalt” betyder på tyska helhet, hel form eller figur. Vi strävar efter att skapa och förstå helheter. Något som är oavslutat är inte ”helt” och det gör att man kommer i obalans och läcker energi. När man betraktar en detalj (figur/gestalt) behöver man också vara medvetna om bakgrunden för att sa detaljen i sitt sammanhang. Gestaltpsykologerna som forskade på kognition och perception menar att vi människor försöker skapa meningsfulla helheter med så lite energiåtgång som möjligt.
Gestaltteorin är erfarenhetsbaserad och processorienterad och ställer dialogen, det som sker och upplevs här och nu i centrum. Genom att se möjligheterna och öka medvetenheten om det som är, ens historia och hur den påverkar samt begränsar i nuet, är det lättare att uppnå önskade förändringar. I Gestaltteorin pratar man om kontaktstilar som beskriver kvalitet på kontakten i en dialog. Se ett exempel på hur olika kontaktstilar och reaktioner kan aktiveras hos mottagaren vid feedback.
Enligt det gestaltiska synsättet kan individer och grupper fullt förstås endast när de ses som en del av ett fält, en kontext, en omgivning. I fältteorin tittar man på krafter och motkrafter, till exempel mellan dem som vill bevara det som är och de som vill ha förändring. I en grupp kan man ställa frågor som vad och vem som påverkar vem? Enligt fältteorin samskapar vi fältet och därmed varandra i varje stund. Systemteorin visar system och dess gränser. Varje system verkar i sitt sammanhang och söker sin balans. För att förstå ett system man arbetar med, behöver man åtminstone gå upp och ner en nivå i systemet. För att till exempel förstå en grupp behöver man veta lite om den organisation som gruppen ingår i, liksom de subgrupper som gruppen har.
Gestaltteori som 2013 används av organisationskonsulter, processledare och även terapeuter har rötter bland annat från psykoanalysen, existentialism, fenomenologin, fältteori, Bubers dialogfilosofi, holism, zen-buddism och även Gestaltpsykologin. Det finns många öppna kurser i ledarskap och ledarskap genom personlig utveckling. Många av dessa ledare/lärare har en Gestaltutbildning!
Nyckelord i Gestalt är:
Helhet – Avslut – Figur/Grund
Kontakt – Här & Nu – Dialog
Medvetenhet – Ansvar – Motstånd
I Gestalt handlar det om att undersöka och utforska motstånd som visar sig här och nu, hellre än att gå in i kamp (vilket bara ökar motståndet).