• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till sidfot

Kostchefer online

Sidan för kostproffs som går från ord till handling

Scrolla ner på sidan för att ta del av innehåll och omdömen i programmet

Kom igång

Läs vidare nedan om unika villkor i kostchefens yrkesroll

Det här är för dig som vill spara värdefull tid, kraft och kostnad och som vill jobba mera "HANDS ON" med utmaningar i yrkesrollen på den plats och på de tider du själv avgör.

Platsanpassat och klimatsmart

Att verka som kostchef/måltidsansvarig är till stor del ett ensamjobb, vi vet. Som verksam i branschen kan det också vara långa avstånd till kompetensutveckling och ett gemensamt sammanhang med kollegor, långa resor som upptar dyrbar tid, personlig energi och kostnader. Genom detta unika upplägg sparar vi både klimat och personlig kraft.
Ett deltagande är särdeles meningsfullt nu under rådande pandemi.

I huvudsak träffar online

 

Programmet omfattar under kommande omgång 8 träffar, 4 online 4 fysiska träffar inom 7-8 månader, där formen varierar mellan utbildning/workshop/handledning. Fysiska träffar sker på platser enligt gruppens önskemål och behov, med ambition om studiebesök på deltagarnas egna arbetsplatser. Möjlighet finns, mot visst tillägg, enskild rådgivning/handledning allt enligt individuellt behov.

Praktiskt och behovsanpassat

Uppstart mitten-slutet av september, eller enligt önskemål från deltagarna. Anmälan senast 27 augusti.  Begränsade platser.
Innehållet bestämmer deltagarna själva utifrån aktuella frågor/utmaningar, såväl operativt som strategiskt med stöd av ett starkt och givande yrkesnätverk. Vi jobbar konkret, vardags- och verklighetsnära utan pekpinnar och rätt/fel-tänk.

Omdömen från senaste omgången kostchefer online

artichoke-3386681_960_720

Omdöme

”Chefshandledningen online har haft ett relevant innehåll, hämtat från vår arbetsvardag där vi med glädje och allvar har dryftat stort och smått inom vårt yrkesområde. Onlineträffarna har speglat andra och nya perspektiv på gemensamma frågor oavsett var vi befinner oss fysiskt.”

hand-1549399_1920

Omdöme

”Under träffarna har vi skapat ett värdefullt yrkesnätverk , fått större trygghet som ledare och gemensamt hittat lösningar på aktuella frågor och funderingar som vi möter i vardagen. En bra bredd på ämnen och en verksam struktur som vi jobbat genom.”

sunflower

Omdöme

”Handledarna har öppnat upp för gemensam reflektion över frågor i nuläget och det är bra att vi har tillgång till inspelade repriser av alla onlinemöten så vi kan kolla vad som har sagts i varje fråga.”

beetroot-3490809_960_720

Omdöme

”Vi har tagit oss mera tid till att reflektera över chefsrollen och vad som funkar på andra kostverksamheter i andra kommuner. Samtidigt som vi har sparat in både resekostnader och möteskostnader, dessutom har det fungerat bra att medverka även på andra ställen än på arbetsplatsen.”

Unika villkor i rollen som kostchef

Tydlig deadline varje dag som inte går att töja på:

Inga förstående leenden, inga förlåtande ord. Maten ska ut varje skoldag under hela året vid samma klockslag, ibland även okristligt tidigt för yngre barn. I många kommuner transporteras flera varmrätter under långa avstånd till mottagningskök vid andra enheter. Transporterna står och väntar, barnen trampar otåligt med tomma magar och åldringar på äldreboenden längtar med lågt blodsocker efter dagens höjdpunkt; MATEN!!
Det är kostchefen som planerar, organiserar och ser till att det blir gjort enligt lagar och förordningar, enligt skollagen ska maten inte bara vara kostnadsfri, utan även näringsriktig. Specialkosten till skolbarn med olika behov måste vara helt exakt, annars kan det gå så långt som till en polisanmälan, personligt ställd till kostchefen. Kostverksamhetens dagliga ekvation ska genomföras likt en dragkedja som dras igen, snabbt och effektivt. Inga hack, inga stopp, allt ska flyta, även om det gnisslar inom arbetsgruppen i köken så tickar klockan på.
Gemensamma aktiviter för arbetsguppen? Tyvärr, inte inom denna yrkesgrupp för VEM SKA LAGA MATEN? Bara den lilla detaljen ställer allt på sin spets för kostchefen, hur skapar vi effektiva, smidiga och sammanhållna team under pågående produktion?
Ett exempel på utmaning som kostchefer delar under onlineträffar.

Otydlig hemvist i organisationen

Att lösa kostverksamhetens dagliga ekvation kan ske på många olika sätt.

Otydlig hemvist i organisationen:
Det kanske skulle vara möjligt att checka kostchefens autoritet inom kommunen genom att fråga i växeln? Det händer att växeln dröjer på målet när kostchefen efterfrågas.
”Hmmm, det verkar som att vi inte har någon sån, ja, jag vet faktiskt inte om vi har det”
”Ok, men vem är kostansvarig då?” ”Ja, det ska ju finnas en enhetschef, du kanske kan börja fråga där?”
Inte sällan får den som söker kontakt med kostchefen nästla sig ringlande fram genom kommunens olika förvaltningar och enhetschefer. Ibland är kommunchefen överordnad kostchefen, ibland en förvaltningschef, ibland en rektor och ganska så ofta äldreboendets chef! Ingen av dessa yrkesgrupper kräver kostvetarutbildning, inte heller de politiker i respektive nämnd som egentligen har det yttersta ansvaret. Det kommunala självstyret öppnar upp för en minst sagt kreativ organisation av kostverksamheten som kan få till följd att en bakbunden kostchef verkar under en överordnad som inte har den minsta yrkeskompetens inom verksamheten. Vilka praktiska konsekvenser det kan få för kostchefens resultat kan vi bara gissa….

 

Nära kontakt med allmänheten

 

Nära kontakt med allmänheten;
Antalet specialkoster ökar lavinartat inom alla skolrestauranger, dessutom debuterar mera komplicerade diagnoser. En i sig specifik kompetens som få av kommunens chefer besitter och som innefattar en unik regelbunden relation med varje förälder vars barn har speciella behov. Uppföljning och kvalitetssäkring är ett absolut måste, ett grannlaga arbete  för att hålla eventuella fel på avstånd från skolrestaurangen, det kan ju faktiskt handla om liv eller död!

Ytterligare en kompetens som underlättar kostchefens vardag är förmåga att bemöta föräldrars och anhörigas synpunkter och klagomål på matens smak, kvalité och resultat. Alla är experter på sin egen mathållning och en del har svårt att acceptera avsteg från det invanda. Att behålla en professionell vänlig ton, fast det finns tusen och åter tusen förklaringar till synpunkten.

Så vi säger som Shakira i låten WAKA WAKA : “Pick yourself up, dust yourself off, and get back in the saddle”. Du har många kunniga och kompetenta kollegor runt om i landet villiga att ge dig inspiration och stöd, det gäller bara att hitta de bästa just för dig. Så bästa kostchef i svenska kommuner, ”välj dina krig” du har enligt studier en av de mest meningsfulla arbetsuppgifter som går att mäta och du har ett av landets viktigaste samhällsuppdrag när det gäller att utveckla folkhälsan.

Välkommen in i värmen till stödjande kollegor genom yrkesnätverket "Kostchefer Online"

Vi som handleder

Osteras_2001

Elsa Lidén

Ledar- och organisationskonsult med 29 års erfarenhet av bl a chefshandledning, konsulterfarenhet från offentlig kostverksamhet inom ledarskap- teamutveckling.
070-343 75 85

KarinL

Karin Lidén

Kostchef, 40 års erfarenhet som chef inom offentlig mat, fd ordf och styrelseledamot i Kost och Näring.
070-553 48 44

Uppstart senast mitten-slutet av september, eller enligt önskemål från deltagarna. Anmälan senast d 27 augusti 2021. Du kan som deltagare välja olika betalningsätt. Dels genom knappen nedan eller genom fakturering. Kontakta genom mejl eller via kontaktformuläret på startsidan, Coachpool.se

Kontakt: elsa.liden@coachpool.se

Ja tack, jag är gärna med